Priprema turske kave
Za razliku od drugih vrsta kave, turska kava je gušća i jača, pa se njena aroma duže osjeća, a okus se, zahvaljujući baršunastoj pjeni, dugatrajno zadržava na nepcu. Osim što pjena pomaže da se okus kave dugotrajno osjeća, ona služi i odlaganju hlađenja kave.
Potrebni sastojci:
- dvije žličice kave
- dvije šalice vode
- šećer – po želji
- posuda za kuhanje kave (džezva)
Priprema:
- U posudu za kuhanje kave (džezvu), ulijte dvije šalice vode, stavite dvije šalice kave i zašećerite po želji.
- Džezvu stavite na zagrijani štednjak kako bi kava zakuhala.
- Kod prvog stvaranja pjene, džezvu sklonite sa štednjaka i u već pripremljene šalice stavite po pola žličice pjene.
- Džezvu vratite na štednjak kako bi kava zavrijala. U trenutku kad pjena dosegne visinu ruba džezve, sklonite džezvu sa štednjaka i ponovo dodajte pjenu u svaku šalicu – ovaj put po cijelu žličicu pjene.
- Kavu u džezvi promiješajte te vratite na štednjak da ponovo zavri. Svaki put kad pjena dosegne visinu ruba džezve, sklonite džezvu. Ovaj proces ponoviti 3 puta.
- Tako skuhanu kavu, usuti u šalice i poslužiti.